Hantera din båtvagn/trailer

Se vår video om iläggning och upptagning av båt TK Trailer

Upptagning, isättning och transport av båt – så här går det till!

Upptagning av båt
Ta bort bakljusen innan du backar ner i vattnet (eller vik dem åt sidan på båttrailers).
1. Backa helst inte längre ner än till fälgkanten om du inte har någon av våra nyare vagnar. Vattnet kan skada bromsarna eller tränga in och orsaka skada.
2. Dra åt handbromsen innan du går ur bilen.
3. Lossa spärren på vinschen genom att dra veven framåt, peta upp spärren. Dra ut vinschbandet eller vajern ända till bakänden på vagnen och koppla karbinhaken i stävöglan. Vinscha försiktigt upp båten, kolla hela tiden så att båten kommer upp rätt på vagnen. Ta det försiktigt när båten vickar över på vagnen så att den inte skadas av någon hård stöt.
4. Båten SKALL ligga på kölrullarna då kölen är den starkaste delen av botten på båten. Båten skall ha kontakt med stävstödet på vagnen, spärra vinschen. Fäst båten ordentligt mellan vagnens stävstöd och båtens stävögla. Kör försiktigt upp vagnen med båten upp på land, stanna och dra åt handbromsen.
5. Fäst båten ordentligt med spännband helst två på varje sida framtill och baktill. Banden framtill skall dra båten bakåt, banden baktill skall dra båten något framåt. Sätt tillbaka belysningen och kontrollera så att dessa fungerar. Om båten är över en meter längre än vagnen skall denna märkas lika släpvagnslast.

Sjösättning av båt
Lossa alla spännband och fastsättningar utom karbinhaken på vinschen i stävöglan, följ sedan punkter 1, 2 och 3. Lossa spärren på vinschen genom att dra veven framåt, peta upp spärren. OBS håll i veven ordentligt! Veva försiktigt baklänges ner båten i vattnet. Låt det gå långsamt och jämt hela tiden, var extra försiktig när båten tippar över ner i vattnet, kontrollera så att motor inte tar i botten.

Transportera båten
Om du skall köra långt bör du stanna med jämna mellanrum och kontrollera surrningen och att allt är OK, tänk på SÄKERHETEN och dina medtrafikanter.
OBS! Håll alltid vagnens kulkopplingen ren och smörj den regelbundet vid påkoppling.
1. Kontrollera att kulkopplingens låsmekanism slagit till ordentligt om dragkulan.
2. Kontrollera elkopplingen mellan bil och släp.
3. Kontrollera att katastrofwiren är hel och fastsatt i bilen. Den skall sitta direkt mellan bil och sitt vagnsfäste och inte lindas runt något på draget. Den får inte fästas runt dragkulan, om dragkulan går av skall den dra åt handbromsen ändå.
4. Se till att stödhjulet är upphissat och ordentligt fastsatt, hjulet skall vara i färdriktningen.
5. Kontrollera att alla löstagbara delar som t.ex. lämmar är väl fastsatta, stängda och låsta.
6. Kontrollera att lasten är väl säkrad och vid behov täckt.
7. Kontrollera reflexer och belysning, ljus, bromsljus, blinkers och positionsljus.
8. Kontrollera att vagnen har rätt däck och lufttryck (samt att mönsterdjupet är lagligt).
9. SLÄPP VAGNENS HANDBROMS INNAN AVFÄRD.

Dessa instruktioner avser alla typer av släpvagnar från TK Trailer, såväl båt- som flakvagnar för yrkesmässig- eller fritidsanvändning. Om du har några frågor angående din vagn, kontakta i första hand den säljare där du köpt vagnen eller någon annan TK Trailer-återförsäljare. Annars når du oss genom att klicka på Kontakta oss i den övre menyn.

Lycka till med din vagn!